De enige échte pensen van Slagerij Vandecruys

De pensen van Vandecruys zijn een begrip in het Geelse, en ondertussen ook in de ruime omgeving. Ze gaan door als ‘simply the best’, en het is niet voor niets dat de VLAM de witte variant het officiële label van Antwerps Streekproduct gaf, terwijl de zwarte pens van Vandecruys officieel een Kempisch Streekproduct is.

Ook het Culinair maandblad Ambiance omschrijft Slagerij Vandecruys uit Geel-Ten Aard als een van de tien beste in België. Vandecruys is vooral vermaard om de pensen, maar het bekende maandblad wijst ook op de kwaliteit van de andere vleeswaren.

Bij Vandecruys maken ze hun pensen met klassieke ingrediënten – bloed, brood, varkensvlees, pigment, zout, peper en een kruidenmengeling-, maar toch slagen ze er in een bloedworst te maken die veel minder melig is, en minstens zo smakelijk dan de gebruikelijke beuling. De pensen van Vandecruys worden nog altijd gemaakt op Ten Aard, waar de gelijknamige slagerij gevestigd is.

Het geheime recept van de beroemde pensen werd doorgegeven aan het sterfbed, van vader op schoonzoon. Al vier generaties lang, sinds 1900, worden er op Ten Aard pensen gedraaid. Het basisrecept van de zwarte pensen bestaat uit varkenskopvlees en spek, gemengd met brood, bloed, peper, zout en piment. De pensen hebben daarbij een vrij vaste, maar lichte structuur. Wekelijks worden er gemiddeld 4000 kg pensen gemaakt, hiervoor zijn maar liefst 4 kilometer darmen nodig. Net zoals dat vroeger in de plaatselijke boerderijen het geval was, wordt varkenskopvlees en spek gebruikt, gemengd met brood, bloed, peper, zout, piment en muskaatnoot. Het varkensvlees wordt afgekookt, gemengd met brood en bloed, vervolgens fijngemalen, afgevuld in varkensdarmen en gekookt. De beroemde pensen worden verspreid over heel België.

Witte pensen zijn een totaal ander product dan zwarte pensen. Witte pensen worden gemaakt van wit brood, melk, ei, mager varkensvlees en varkensbuik, gekruid met zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat en gember.